Anul trecut am plantat pentru prima oara in gradina fenicul. Am avut parte de cea mai interesanta surpriza. 

 

Originara din sudul Europei, feniculul (Foeniculum vulgare) este o planta perena din familia morcovilor (Apiaceae) cultivata pentru bulb, frunze si semintele comestibile. Desi are reputatia unei specii invazive, este cultivata in regiunile temperate ale lumii pentru aroma deosebita prezenta in toate elementele plantei.

Pe noi ne-a uimit forta plantei. Creste undeva la 2 – 3 m inaltime si rodeste non stop. In prima faza apar bulbii cu un mot de frunze. Pe masura ce avansam in sezon spatiul se umple cu o multitudine de frunze delicate, similare mararului, si sute de seturi de flori. 

 

In plus, zilele ploioase in mijlocul plantelor de fenicul au devenit o sursa de terapie senzoriala. Sunetul picaturilor de ploaie in combinatie cu mirosul emanat de fenicul este o experienta deosebit de relaxanta. 

 

Mai uimitor este faptul ca plantele nu sunt afectate de bruma, doar de inghet sever, iar acum dupa cod galben de ninsori, odata cu topirea zapezii, plantele dau semne de regenerare.

Totusi, trebuie sa fie si ceva negativ, pentru echilibru. Ceea ce e foarte important de stiut este faptul ca feniculul nu are prieteni in gradina si nu poate fi plantat in gradinile de legume. In 2021 ne-am dedicat tehnicilor de plantare in functie de compatibilitatile plantelor pentru a le proteja natural si pentru a le stimula cresterea. Astfel am descoperit ca feniculul este unul dintre cei mai puternici inhibitori de crestere pentru orice leguma. Acest minus este compensat de atractia pe care o au insectele benefice pentru florile de fenicul. Practic sunt un magnetic pentru toti pradatorii de afide: buburuze, viespi si fluturi.

In acest nou sezon locul plantarii va fi in livada pentru ca afidele atacata cel mai frecvent pomii fructiferi si vrem sa observam daca prezenta florilor de fenicul va influenta pozitiv sanatatea pomilor.

Abia astept sa experimentez si a doua varietate de fenicul pe care am adaugat-o la colectie: Fenicul Bronz (Foeniculum vulgare ‘Purpureum’) care are o intensitate mai redusa a aromei de anason. 

 

Zilele senine si culturi sanatoase,

Claudia